Składniki :

  • 4 papryki
  • kubek suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • żółty ser np. cheddar lub parmezan
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka
  • 2 szklanki kaszy pęczak

Wykonanie :

Grzyby pokroić, namoczyć we wrzątku tak, by bardzo napęczniały i odcedzić z wody na sitku.
Do wody pozostałej z moczenia grzybów dolać wrzątek, posolić i ugotować kaszę pęczak.
Cebulę pokroić drobno razem z czosnkiem i usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy.
Dodać zieleninę, zioła suszone, przyprawy i ugotowany odsączony pęczak.
Smażyć całość razem kilka chwil.
Papryki przekroić na pół [lub uciąć czapeczki – metoda faszerowania dowolna] i faszerować usmażonym farszem.
Tak przygotowane papryki posypać tartym serem i zapiekać w piekarniku tak długo, aż ser się zapiecze.