Składniki :
- 4 papryki
- kubek suszonych grzybów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- żółty ser np. cheddar lub parmezan
- natka pietruszki
- tymianek
- oliwa z oliwek
- masło
- sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka
- 2 szklanki kaszy pęczak
Wykonanie :
Grzyby pokroić, namoczyć we wrzątku tak, by bardzo napęczniały i odcedzić z wody na sitku.
Do wody pozostałej z moczenia grzybów dolać wrzątek, posolić i ugotować kaszę pęczak.
Cebulę pokroić drobno razem z czosnkiem i usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy.
Dodać zieleninę, zioła suszone, przyprawy i ugotowany odsączony pęczak.
Smażyć całość razem kilka chwil.
Papryki przekroić na pół [lub uciąć czapeczki – metoda faszerowania dowolna] i faszerować usmażonym farszem.
Tak przygotowane papryki posypać tartym serem i zapiekać w piekarniku tak długo, aż ser się zapiecze.