Składniki :

  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 1 por
  • cukinia
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • suszona papryczka chili drobno posiekana razem z pestkami
  • pół litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • masło
  • makaron nitki
  • parmezan
  • mozzarella
  • sól, pieprz, curry

Wykonanie :

Na maśle z oliwą usmażyć posiekanego drobno pora, utarta na grubych oczkach cukinię, posiekany drobno czosnek po czym dodać do warzyw ugotowany i odcedzony wcześniej makaron i całość razem smażyć uprzednio dobrze przyprawiając solą, pieprzem, curry i chili.
Papryki uciąć u góry tworząc czapeczki, i po oczyszczeniu faszerować makaronem z warzywami.
Na każdej układać gruby plaster mozzarelli i posypać wierzch tartym parmezanem.
Ułożyć papryki z czapeczkami w naczyniu żaroodpornym i podlać całość bulionem do połowy naczynia.
Przykryć naczynie i piec w piekarniku w 180*C tak długo, aż papryki zrobią się całkowicie miękkie.