Składniki :

  • 1 duża biała cebula
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 6 czerwonych papryk podobnej wielkości
  • kilka ząbków czosnku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, czerwona i słodka papryka, szczypta kurkumy, przyprawa do wołowiny
  • bulion wołowy z kostki [około 2 szklanek]
  • kilka łyżeczek oregano
  • 3 łyżki masła
  • cukier do smaku [do przyprawienia sosu pomidorowego]
  • 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie

Wykonanie :

Cebulę posiekać w kosteczkę i usmażyć na 1 łyżce masła cały czas mieszając.
Dodać przyprawy, podsmażyć jeszcze kilka chwil i dodać koncentrat pomidorowy i bulion [połowę].
Dodać przeciśnięty czosnek [ilość wedle uznania], oregano, posiekaną pietruszkę, cukier [około 2 łyżeczek], ziela angielskie i liście laurowe i całość dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas dolewając jeszcze bulionu by sos nie zgęstniał za bardzo.
Na pozostałych 2 łyżkach masła usmażyć wołowinę i dodać do duszącego się sosu.
Papryki poucinać w górnej części ucinając ”czapeczki” i faszerować je do pełna sosem pomidorowo-wołowym po czym nakładać czapeczki i piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w 180*C tak długo, aż papryki całkowicie zmiękną.

Do farszu do środka papryk z powodzeniem można dodać ryż biały, ciemny, wszelkie rodzaje kasz, kuskus i inne dodatki na jakie tylko mamy ochotę.
Dla urozmaicenia farszu można dodać też usmażone pieczarki albo warzywa.