Składniki :
- 1 duża biała cebula
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 6 czerwonych papryk podobnej wielkości
- kilka ząbków czosnku
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, czerwona i słodka papryka, szczypta kurkumy, przyprawa do wołowiny
- bulion wołowy z kostki [około 2 szklanek]
- kilka łyżeczek oregano
- 3 łyżki masła
- cukier do smaku [do przyprawienia sosu pomidorowego]
- 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
Wykonanie :
Cebulę posiekać w kosteczkę i usmażyć na 1 łyżce masła cały czas mieszając.
Dodać przyprawy, podsmażyć jeszcze kilka chwil i dodać koncentrat pomidorowy i bulion [połowę].
Dodać przeciśnięty czosnek [ilość wedle uznania], oregano, posiekaną pietruszkę, cukier [około 2 łyżeczek], ziela angielskie i liście laurowe i całość dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas dolewając jeszcze bulionu by sos nie zgęstniał za bardzo.
Na pozostałych 2 łyżkach masła usmażyć wołowinę i dodać do duszącego się sosu.
Papryki poucinać w górnej części ucinając ”czapeczki” i faszerować je do pełna sosem pomidorowo-wołowym po czym nakładać czapeczki i piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w 180*C tak długo, aż papryki całkowicie zmiękną.
Do farszu do środka papryk z powodzeniem można dodać ryż biały, ciemny, wszelkie rodzaje kasz, kuskus i inne dodatki na jakie tylko mamy ochotę.
Dla urozmaicenia farszu można dodać też usmażone pieczarki albo warzywa.