Składniki :
- 7 czerwonych papryk
- 1 cebula
- 5 pomidorów
- 7 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 10 zielonych oliwek
- 7 filecików anchois
- pół pęczka natki pietruszki do podania
- sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
Wykonanie :
Papryki upiec w całości w piekarniku aż skórka będzie przypalona na czarno, następnie owinąć w torebkę i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć z torebki i obrać z opalonej skórki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem i równiej zdjąć skórkę i pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w plasterki a czosnek posiekać drobno. Rozgrzać oliwę z masłem i smażyć paprykę i cebulę kilka chwil, następnie dodać pomidory, pokrojone oliwki, anchois, czosnek i chwilę całość smażyć. Dodać bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu kilka minut. Doprawić do smaku przyprawami, octem, cukrem i i po chwili podawać posypane natką do pieczywa.