Składniki :

  • 7 czerwonych papryk
  • 1 cebula
  • 5 pomidorów
  • 7 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 10 zielonych oliwek
  • 7 filecików anchois
  • pół pęczka natki pietruszki do podania
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie :

Papryki upiec w całości w piekarniku aż skórka będzie przypalona na czarno, następnie owinąć w torebkę i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć z torebki i obrać z opalonej skórki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem i równiej zdjąć skórkę i pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w plasterki a czosnek posiekać drobno. Rozgrzać oliwę z masłem i smażyć paprykę i cebulę kilka chwil, następnie dodać pomidory, pokrojone oliwki, anchois, czosnek i chwilę całość smażyć. Dodać bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu kilka minut. Doprawić do smaku przyprawami, octem, cukrem i i po chwili podawać posypane natką do pieczywa.