Składniki :
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 małego selera
- 1 cebula
- sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka pasty miso, 1 łyżeczka sosu sojowego, pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka masła
- łyżeczka oliwy
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- szklanka ugotowanej kaszy pęczak
Wykonanie :
Na maśle z oliwą podsmażyć posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i utartymi na grubych oczkach warzywami z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Smażyć około 5 minut, następnie wyjąć przyprawy i dodać pozostałe przyprawy i sosy, przecier i smażyć 10 minut razem. Następnie dodać ugotowane kasze i dusić podlewając niewielką ilością wody przez kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku wedle upodobań i po wystudzeniu przechowywać w lodówce do 7 dni lub zapasteryzować by paprykarz był trwalszy. Podawać na tostach i kanapkach z ogórkiem kiszonym i pomidorem.