Składniki :

  • rosół z kury [prawdziwy domowy]
  • 2 ugotowane udka kurczaka [z rosołu]
  • 2 czerwone cebule
  • masło
  • 3 papryki – 2 czerwone i 1 żółta
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, łyżka czerwonej słodkiej papryki, oregano
  • mąka ziemniaczana [tylko troszkę dla poprawienia konsystencji]
  • śmietana [około 1/3 szklanki]
  • 1/3 szklanki ugotowanego ryżu
  • natka pietruszki

Wykonanie :
Udka obsmażyć na rumiano na maśle po czym obrać z kości i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Cebule pokroić drobno i usmażyć na rumiano na maśle.
Papryki pokroić na równe kawałki i również usmażyć na maśle.
Wymieszać z cebulą.
Mięso wymieszać w rondelku z cebulą i paprykami, dodać przyprawy [wszystkie] zalać rosołem, dodać puszkę pomidorów i posiekaną natkę pietruszki.
Wszystko dusić ze sobą na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez 20 minut.
Na koniec rozmieszać trochę wody ze śmietaną i mąką i zagęścić gulasz.
Do gotowego gulaszu dodać ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszać.