Składniki :

  • 5 ziemniaków
  • opakowanie mrożonych brokułów lub jeden świeży
  • 2 duże marchewki
  • spory kawałek boczku wędzonego
  • kawałek żółtego sera
  • 6 czerwonych papryk
  • natka pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • masło
  • sól, pieprz

Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie razem z czosnkiem, marchewką a pod koniec gotowania dodać też brokuły.
Ugotowane warzywa dokładnie zagnieść ze sobą z dodatkiem masła, posiekanej zieleniny, pieprzu i wcześniej drobno posiekanego i usmażonego boczku [razem z wytopionym tłuszczykiem]
Papryki przygotować do faszerowania ucinając im ”czapeczki” i napychając farszem ziemniaczanym.
Wierzch farszu posypać tartym serem.
Każdą paprykę zakryć czapeczką i szczelnie owinąć w folię aluminiową.
Piec w piekarniku w 200*C tak długo aż papryki będą zupełnie miękkie.