Składniki :
- 5 ziemniaków
- opakowanie mrożonych brokułów lub jeden świeży
- 2 duże marchewki
- spory kawałek boczku wędzonego
- kawałek żółtego sera
- 6 czerwonych papryk
- natka pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- masło
- sól, pieprz
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie razem z czosnkiem, marchewką a pod koniec gotowania dodać też brokuły.
Ugotowane warzywa dokładnie zagnieść ze sobą z dodatkiem masła, posiekanej zieleniny, pieprzu i wcześniej drobno posiekanego i usmażonego boczku [razem z wytopionym tłuszczykiem]
Papryki przygotować do faszerowania ucinając im ”czapeczki” i napychając farszem ziemniaczanym.
Wierzch farszu posypać tartym serem.
Każdą paprykę zakryć czapeczką i szczelnie owinąć w folię aluminiową.
Piec w piekarniku w 200*C tak długo aż papryki będą zupełnie miękkie.