Składniki :

  • 4 udka z kurczaka [można użyć całych pałek]
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • łyżka oliwy
  • łyżka roztopionego masła
  • po szczypcie oregano i bazylii
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko

Wykonanie :

Na początku należy przygotować panierkę : do parmezanu dodać bułkę tartą, przyprawy, czosnek, jajko, zioła, masło, oliwę i dokładnie całość wymieszać. Mięso ponacinać i dokładnie oblepić przygotowaną panierką. Kurczaki piec w naczyniu żaroodpornym z przykryciem w 180*C aż mięso będzie całkowicie miękkie a panierka mocno rumiana. Podawać do pieczonych ziemniaków i sałatek.