Składniki :

  • 1 szklanka zmiksowanych czarnych oliwek
  • 1 szklanka zmiksowanych zielonych oliwek
  • pół szklanki zmiksowanych suszonych pomidorów z oliwy
  • 0,3 kg zmielonej surowej wątróbki drobiowej
  • 0,3 kg zmielonego surowego wędzonego boczku
  • 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 3 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 marchewka utarta na dużych oczkach
  • 1 cebula drobno posiekana i wysmażona na maśle
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka
  • kilka łyżek oliwy po suszonych pomidorach

Wykonanie :

Wszystkie wstępnie przygotowane produkty ze sobą wymieszać a następnie podlewać rosołem aż masa nabierze kleistej i niezbyt zbitej konsystencji [im więcej płynu tym większa szansa, że pasztet po po upieczeniu będzie smarowalny]. Następnie przełożyć masę do foremki – najlepiej sylikonowej i piec w 180*C przez 80 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć przykrycie i zapiec wierzch na rumiano.