Składniki :
- 1 szklanka zmiksowanych czarnych oliwek
- 1 szklanka zmiksowanych zielonych oliwek
- pół szklanki zmiksowanych suszonych pomidorów z oliwy
- 0,3 kg zmielonej surowej wątróbki drobiowej
- 0,3 kg zmielonego surowego wędzonego boczku
- 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej
- 3 szklanki rosołu drobiowego
- 1 marchewka utarta na dużych oczkach
- 1 cebula drobno posiekana i wysmażona na maśle
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka
- kilka łyżek oliwy po suszonych pomidorach
Wykonanie :
Wszystkie wstępnie przygotowane produkty ze sobą wymieszać a następnie podlewać rosołem aż masa nabierze kleistej i niezbyt zbitej konsystencji [im więcej płynu tym większa szansa, że pasztet po po upieczeniu będzie smarowalny]. Następnie przełożyć masę do foremki – najlepiej sylikonowej i piec w 180*C przez 80 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć przykrycie i zapiec wierzch na rumiano.