Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny np karkówki na pół z łopatką
  • 1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 20-30 dag pieczarek
  • 3 żółtka
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • bułka tarta do obsypania foremki
  • sól,pieprz

Wykonanie :

Cebulę posiekać drobno i usmażyć na rumiano na maśle z olejem. Dodać posiekane pieczarki i razem smażyć aż grzyby lekko się podpieką a wytrącony płyn odparuje. Dodać sól i pieprz, ostudzić całość, dodać zmielone mięso i kaszę, żółtka, całość dokładnie wmieszać, przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w 180*C przez około godzinę.