Składniki :

  • 1 kg karkówki
  • 50 dag wątróbki wieprzowej
  • 30 dag surowego boczku
  • kubek suszonych grzybów – namoczonych
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 4 jajka
  • czerstwa bułka – namoczona w wodzie z moczenia grzybów
  • 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, utarta gałka muszkatołowa

Wykonanie :

Karkówkę zalać wodą, dodać wątróbkę, przyprawy, warzywa, boczek, namoczone grzyby i całość gotować minimum godzinę.
Po ugotowaniu mięso powinno być bardzo miękkie.
Z wywaru wyjąć mięsa, warzywa, a wywar przecedzić, wyjąć z pozostałych na sicie wątróbek i grzybów ziela angielskie i liście laurowe  a mięso, warzywa z grzybami i wątróbką zmielić w maszynce lub zmiksować na gładką masę.
Dodać odciśniętą bułkę i jajka i ponownie zmielić/zmiksować.
Tak przygotowaną masę na pasztet wyłożyć w foremce [najwygodniej w sylikonowej bo najłatwiej z niej wysunąć pasztet] i piec w piekarniku przez godzinę w 200*C pod przykryciem a 10 minut przed końcem odkryć pasztet by wierzch się zrumienił.