Składniki :

  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 30 dag chudego boczku
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 4 jajka
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 10 liści laurowych, sól, pieprz, świeży lubczyk, świeży seler-nać
  • 1 por -biała i fragment zielonej części
  • 1 duża biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, zalać winem, 2 szklankami wody, dodać przyprawy, zieleninę oprócz natki, pora,cebulę, czosnek i gotować aż mięso i warzywa zaczną się całkowicie rozpadać. Wyłowić ziela angielskie i liście laurowe a resztę gotować aż płyn mocno odparuje i pozostanie go niewiele. Całość zmielić na gładko, dodać posiekaną natkę pietruszki, żółtka, ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać ją w masę, całość przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem lub do keksówki sylikonowej i piec w kąpieli wodnej pod przykryciem przez 60-70 minut w 140*C.