Składniki :
- kubek kaszy pęczak
- bób [ilość dowolna ale nie więcej niż 1kg]
- kubek domowego rosołu do ugotowania kaszy
- pierś z kurczaka
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gyrosa, słodka i ostra papryka, curry
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- masło
- 2 łyżeczki cukru
Wykonanie :
Na początku należy ponacinać pierś w głębokie paski i porządnie natrzeć wszystkimi przyprawami z oliwą i czosnkiem, odstawić do lodówki na pół godziny.
Pęczak ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem rosołu.
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek cukru [zapobiega gorzknieniu bobu].
Ugotowany bób i pęczak wymieszać razem i odstawić pod przykryciem by nie stygł.
W tym czasie usmażyć na maśle mięso z obu stron a resztki po smażeniu mięsa wlać do bobu z pęczakiem, dodać jeszcze trochę masła i dokładnie wymieszać.
Podawać wszystko razem z pokrojonym na grubsze kawałki mięsem i ewentualnie sałatą w jogurcie.