Składniki :

  • kubek kaszy pęczak
  • bób [ilość dowolna ale nie więcej niż 1kg]
  • kubek domowego rosołu do ugotowania kaszy
  • pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gyrosa, słodka i ostra papryka, curry
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 2 łyżeczki cukru

Wykonanie :

Na początku należy ponacinać pierś w głębokie paski i porządnie natrzeć wszystkimi przyprawami z oliwą i czosnkiem, odstawić do lodówki na pół godziny.
Pęczak ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem rosołu.
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek cukru [zapobiega gorzknieniu bobu].
Ugotowany bób i pęczak wymieszać razem i odstawić pod przykryciem by nie stygł.
W tym czasie usmażyć na maśle mięso z obu stron a resztki po smażeniu mięsa wlać do bobu z pęczakiem, dodać jeszcze trochę masła i dokładnie wymieszać.
Podawać wszystko razem z pokrojonym na grubsze kawałki mięsem i ewentualnie sałatą w jogurcie.