Składniki :
- 1 szklanka pęczaku ugotowanego w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła
- szklanka mrożonego groszku
- szklanka pokrojonej w zapałki marchewki
- 0,3 kg małych pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na maśle z oliwą podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać marchew z groszkiem i smażyć razem często mieszając aż wszystko lekko się podsmaży i zmieni kolor. Następnie dodać ugotowany pęczak, posiekaną natkę, przyprawy, czosnek i smażyć razem kilka minut cały czas mieszając. Następnie sprawdzić smak, doprawić i dodać bulion z winem. Dusić razem 10 minut. Ponownie sprawdzić smak i doprawić a na koniec zagęścić mąką. Podawać jako dodatek do dań głównych w zamian za ziemniaki lub ryż.