Składniki :

  • 1 szklanka pęczaku ugotowanego w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła
  • szklanka mrożonego groszku
  • szklanka pokrojonej w zapałki marchewki
  • 0,3 kg małych pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na maśle z oliwą podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać marchew z groszkiem i smażyć razem często mieszając aż wszystko lekko się podsmaży i zmieni kolor. Następnie dodać ugotowany pęczak, posiekaną natkę, przyprawy, czosnek i smażyć razem kilka minut cały czas mieszając. Następnie sprawdzić smak, doprawić i dodać bulion z winem. Dusić razem 10 minut. Ponownie sprawdzić smak i doprawić a na koniec zagęścić mąką. Podawać jako dodatek do dań głównych w zamian za ziemniaki lub ryż.