Składniki :

  • 4 szklanki ugotowanego w osolonej wodzie pęczaku z dodatkiem łyżeczki masła
  • natka pietruszki
  • 2 opakowania średniej wielkości krewetek
  • 1 mała cebulka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 małe chili
  • sól, pieprz
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • dodatki warzywne wedle uznania – groszek, fasolka, szparagi, cukinia itp
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka masła
  • oliwa

Wykonanie :

Na oliwie z masłem wysmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem, dodać posiekane chili, sok cytrynowy, krewetki, natkę pietruszki, całość przyprawić i smażyć aż krewetki zróżowieją. Podlać winem i dodać pęczak. Całość dokładnie wymieszać i dusić razem co chwila mieszając przez około 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać gorące. Wedle uznania można dodać wcześniej wybrane i wysmażone warzywa.