Składniki :
- 4 szklanki ugotowanego w osolonej wodzie pęczaku z dodatkiem łyżeczki masła
- natka pietruszki
- 2 opakowania średniej wielkości krewetek
- 1 mała cebulka
- 4 ząbki czosnku
- 1 małe chili
- sól, pieprz
- szklanka białego wytrawnego wina
- dodatki warzywne wedle uznania – groszek, fasolka, szparagi, cukinia itp
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka masła
- oliwa
Wykonanie :
Na oliwie z masłem wysmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem, dodać posiekane chili, sok cytrynowy, krewetki, natkę pietruszki, całość przyprawić i smażyć aż krewetki zróżowieją. Podlać winem i dodać pęczak. Całość dokładnie wymieszać i dusić razem co chwila mieszając przez około 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać gorące. Wedle uznania można dodać wcześniej wybrane i wysmażone warzywa.