Składniki :

Na sałatkę :

  • -> ziemniaki ugotowane w mundurkach,ostudzone,obrane i pokrojone w plastry
  • -> kilka ugotowanych na twardo jajek i pokrojonych w grubą kostkę
  • -> świeże zioła : pietruszka,koperek,szczypiorek drobno posiekane i dodane do sosu
  • -> 1 duża cebula posiekana w cienkie piórka – do sosu
  • -> 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę – do sosu
  • -> 2 jogurty naturalne – sos
  • -> sól,pieprz,czerwona ostra i słodka papryka,pieprz cayenne,przyprawa do ziemniaków – do sosu

    Na wołowinę :
  • -> kilka plastrów wołowiny
  • -> przyprawy do zapeklowania na 24h : oliwa z oliwek,pieprz,sól,papryka słodka i ostra,curry,cayenne,chili,przyprawa do wołowiny,przyprawa do gyrosa,garam masala

Wykonanie :

Wołowinę dokładnie obmaścić przyprawami wymieszanymi z oliwą i odstawić do lodówki na 24h albo więcej(ja zapeklowałam wołowinę w sobotę a jadłam w poniedziałek na kolację i była wyśmienita więc polecam odstawić na dłużej niż 24h). Składniki na sałatkę połączyć ze sobą i odstawić na 15 minut do przegryzienia przed podaniem mięsa.