Składniki :

  • opakowanie makaronu penne
  • opakowanie sera gorgonzola
  • 1 duży brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg wołowiny lub indyka
  • pęczek natki pietruszki
  • mały kubek śmietany 12%
  • 5 plastrów surowego wędzonego boczku
  • opakowanie średniej wielkości krewetek – ok. 15 sztuk
  • filiżanka białego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 5 dużych suszonych pomidorów z oliwy
  • łyżeczka oliwy po suszonych pomidorach
  • sól, pieprz
  • maizena do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie. Na suchej patelni wysmażyć z tłuszczu drobno pokrojony boczek, dodać posiekaną drobno cebulkę, chwilę posmażyć, dodać czosnek, masło, indyka lub cienko pokrojoną wołowinę, posiekane drobno suszone pomidory, krewetki, przyprawić całość, smażyć cały czas mieszając na średnim ogniu a następnie podlać winem. Dusić kilka minut aż wino lekko odparuje i dodać gorgonzolę razem z wcześniej lekko zahartowaną śmietaną rozmieszaną z maizeną. Całość gotować na małym ogniu często mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki i ugotowanego w osolonej wodzie brokuła. Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać z makaronem.