Składniki :

  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów zmiksowanych na gładko z 2 ząbkami czosnku
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 3 łyżki zalewy po kaparach
  • 4 łyżki dużych czarnych oliwek
  • makaron penne
  • aceto balsamico gęste do podania
  • łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz
  • 0,3 kg wołowiny (bardzo cienko pokrojonej i zamarynowanej przez noc w soli,pieprzu i sosie sojowym jasnym)

Wykonanie :

Zmiksowane z czosnkiem pomidory przyprawić solą i pieprzem i całość gotować 15 minut na małym ogniu. Na jednej łyżeczce masła poddusić kapary razem z zalewą po nich a następnie dodać do sosu pomidorowego i całość razem zagotować. Dodać oliwki, marynowany pieprz i dusić na małym ogniu kilka minut. Na resztce masła poddusić zamarynowaną i odsączoną z zalewy wołowinę i gdy straci surowość dodać do pomidorowego sosu. Całość razem zagotować, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić (sos powinien być wyczuwalnie pomidorowy ale wytrawny i cierpki w smaku od kaparów-w razie konieczności dodać więcej kaparów lub podlać sos większą ilością zalewy po kaparach). Do gotowego gorącego sosu dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron, dodać połowę parmezanu i całość dokładnie wymieszać. Na półmisku wyłożyć porcję, posypać parmezanem i polać sosem aceto balsamico.