Składniki :
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów zmiksowanych na gładko z 2 ząbkami czosnku
- 2 łyżeczki kaparów
- 3 łyżki zalewy po kaparach
- 4 łyżki dużych czarnych oliwek
- makaron penne
- aceto balsamico gęste do podania
- łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- pół szklanki tartego parmezanu
- 2 łyżeczki masła
- sól, pieprz
- 0,3 kg wołowiny (bardzo cienko pokrojonej i zamarynowanej przez noc w soli,pieprzu i sosie sojowym jasnym)
Wykonanie :
Zmiksowane z czosnkiem pomidory przyprawić solą i pieprzem i całość gotować 15 minut na małym ogniu. Na jednej łyżeczce masła poddusić kapary razem z zalewą po nich a następnie dodać do sosu pomidorowego i całość razem zagotować. Dodać oliwki, marynowany pieprz i dusić na małym ogniu kilka minut. Na resztce masła poddusić zamarynowaną i odsączoną z zalewy wołowinę i gdy straci surowość dodać do pomidorowego sosu. Całość razem zagotować, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić (sos powinien być wyczuwalnie pomidorowy ale wytrawny i cierpki w smaku od kaparów-w razie konieczności dodać więcej kaparów lub podlać sos większą ilością zalewy po kaparach). Do gotowego gorącego sosu dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron, dodać połowę parmezanu i całość dokładnie wymieszać. Na półmisku wyłożyć porcję, posypać parmezanem i polać sosem aceto balsamico.