Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • mieszanka warzywna z brokułami [lub dowolne świeże warzywa plus brokuł]
  • butelka passaty pomidorowej
  • mały koncentrat pomidorowy
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • natka selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • 1 duży pomidor
  • opakowanie makaronu penne
  • ser żółty np. parmezan
  • sól, pieprz, płatki chili, przyprawa do spaghetti [ze względu na dużą zawartość mieszanki różnych ziół], oregano, tymianek, pieprz ziołowy

Wykonanie :

Na jednej łyżce masła z dodatkiem oleju usmażyć na złoto [i posolić] posiekaną w kosteczkę cebulę, a następnie dodać posiekaną natkę selera, warzywną mieszankę, pokrojonego w kosteczkę pomidora, smażyć kilka chwil a następnie zalać całość pomidorami z puszki, passatą, dodać koncentrat, wszystkie przyprawy i zioła, odrobinę podlać wodą i dusić pod przykryciem na średnim ogniu.
W tym czasie gdy sos się dusi, usmażyć na łyżce masła z olejem mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem a następnie dodać do niego przeciśnięte ząbki czosnku, chwilę razem smażyć i dodać do sosu.
Dusić całość pół godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając i kontrolując poziom płynów [sos nie może być za gęsty].
Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić do smaku.
Do sosu wrzucić makaron, dolać wodę [makaron musi mieć płyn, w którym się ugotuje i który pochłonie] i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Podawać z tartym serem na wierzchu.
IMG_20160510_162129IMG_20160510_162134IMG_20160510_162158