Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego
- mieszanka warzywna z brokułami [lub dowolne świeże warzywa plus brokuł]
- butelka passaty pomidorowej
- mały koncentrat pomidorowy
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- 6 ząbków czosnku
- natka selera
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- olej
- 1 duży pomidor
- opakowanie makaronu penne
- ser żółty np. parmezan
- sól, pieprz, płatki chili, przyprawa do spaghetti [ze względu na dużą zawartość mieszanki różnych ziół], oregano, tymianek, pieprz ziołowy
Wykonanie :
Na jednej łyżce masła z dodatkiem oleju usmażyć na złoto [i posolić] posiekaną w kosteczkę cebulę, a następnie dodać posiekaną natkę selera, warzywną mieszankę, pokrojonego w kosteczkę pomidora, smażyć kilka chwil a następnie zalać całość pomidorami z puszki, passatą, dodać koncentrat, wszystkie przyprawy i zioła, odrobinę podlać wodą i dusić pod przykryciem na średnim ogniu.
W tym czasie gdy sos się dusi, usmażyć na łyżce masła z olejem mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem a następnie dodać do niego przeciśnięte ząbki czosnku, chwilę razem smażyć i dodać do sosu.
Dusić całość pół godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając i kontrolując poziom płynów [sos nie może być za gęsty].
Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić do smaku.
Do sosu wrzucić makaron, dolać wodę [makaron musi mieć płyn, w którym się ugotuje i który pochłonie] i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Podawać z tartym serem na wierzchu.