Składniki :

  • opakowanie makaronu penne lub innego ulubionego [nada się każdy rodzaj]
  • 10 szt. pomidorków scherry pokrojonych na ćwiartki
  • 4 utarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka dobrej oliwy
  • 1/2 opakowania serka mascarpone
  • 2 opakowanie łososia wędzonego lub pstrąga łososiowego pokrojonego w cienkie paseczki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 6 ostrych marynowanych papryczek pepperoni posiekanych drobno
  • 1 średnia cukinia wydrążona z pestek i pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie :

Na maśle z oliwą podsmażyć cukinię z cebulą na złoto, następnie dodać czosnek, pomidory, całość podsmażyć aż pomidory zaczną się rozpadać a następnie dodać łososia, przyprawy, papryczkę, smażyć chwilę a następnie dodać serek mascarpone, wino i dusić na małym ogniu redukując nadmiar płynu. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby a następnie dodać ugotowany gorący makaron. Całość wymieszać, chwilę podusić razem by makaron wciągnął sos i od razu podawać.