Składniki :
- opakowanie makaronu penne lub innego ulubionego [nada się każdy rodzaj]
- 10 szt. pomidorków scherry pokrojonych na ćwiartki
- 4 utarte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka dobrej oliwy
- 1/2 opakowania serka mascarpone
- 2 opakowanie łososia wędzonego lub pstrąga łososiowego pokrojonego w cienkie paseczki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 cebula drobno posiekana
- 6 ostrych marynowanych papryczek pepperoni posiekanych drobno
- 1 średnia cukinia wydrążona z pestek i pokrojona w kostkę
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie :
Na maśle z oliwą podsmażyć cukinię z cebulą na złoto, następnie dodać czosnek, pomidory, całość podsmażyć aż pomidory zaczną się rozpadać a następnie dodać łososia, przyprawy, papryczkę, smażyć chwilę a następnie dodać serek mascarpone, wino i dusić na małym ogniu redukując nadmiar płynu. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby a następnie dodać ugotowany gorący makaron. Całość wymieszać, chwilę podusić razem by makaron wciągnął sos i od razu podawać.