Składniki :

  • 1 cebula
  • 40 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • olej
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • makron penne
  • sól, pieprz, chili, oregano
  • masło
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • filiżanka śmietany 12%
  • parmezan
  • pierś z kurczaka

Wykonanie :

Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w plasterki i na maśle z olejem razem smażyć cały czas mieszając.
Dodać utartą na wiórki marchewkę, przyprawy, posiekane zioła i pierś z kurczaka.
Smażyć jeszcze chwilę całość po czym podlać winem.
Dusić 10 minut aż kurczak straci surowość.
Wyłączyć gaz i dodać śmietanę, cały czas mieszać by się nie zważyła.
Brokuł ugotować oddzielnie w osolonej wodzie i dodać do sosu.
Makaron ugotować klasycznie.
Makron polać gotowym sosem i całość przed podaniem posypać tartym parmezanem.