Składniki :
- 1 cebula
- 40 dag pieczarek
- 2 marchewki
- 1 brokuł
- olej
- szklanka białego wytrawnego wina
- makron penne
- sól, pieprz, chili, oregano
- masło
- natka pietruszki
- szczypiorek
- filiżanka śmietany 12%
- parmezan
- pierś z kurczaka
Wykonanie :
Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w plasterki i na maśle z olejem razem smażyć cały czas mieszając.
Dodać utartą na wiórki marchewkę, przyprawy, posiekane zioła i pierś z kurczaka.
Smażyć jeszcze chwilę całość po czym podlać winem.
Dusić 10 minut aż kurczak straci surowość.
Wyłączyć gaz i dodać śmietanę, cały czas mieszać by się nie zważyła.
Brokuł ugotować oddzielnie w osolonej wodzie i dodać do sosu.
Makaron ugotować klasycznie.
Makron polać gotowym sosem i całość przed podaniem posypać tartym parmezanem.