Składniki :

  • – 30 dag makaronu penne
  • – 1 cebula
  • – 3 ząbki czosnku
  • – bakłażan
  • – cukinia
  • – 1/2 kg pomidorów
  • – 1/2 pęczka bazylii
  • – 6 dag mozzarelli
  • – oliwa, sól, pieprz

Wykonanie :

Makaron ugotować w dużej ilości wody, dobrze osolonej. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Bakłażan pokroić w kostkę, cukinię pokroić w plasterki. Pomidory obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pomidory, podsmażyć. Dodać pozostałe warzywa, wymieszać, posypać posiekaną bazylią, przyprawić i smażyć około 10 minut. Do gotowych już warzyw dodać ugotowany makaron, wymieszać, chwilę razem podgrzewać. Posypać pokrojoną mozzarellą. Podgrzewać tak dlugo, aż mozzarella się stopi.