Składniki :
- – 30 dag makaronu penne
- – 1 cebula
- – 3 ząbki czosnku
- – bakłażan
- – cukinia
- – 1/2 kg pomidorów
- – 1/2 pęczka bazylii
- – 6 dag mozzarelli
- – oliwa, sól, pieprz
Wykonanie :
Makaron ugotować w dużej ilości wody, dobrze osolonej. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Bakłażan pokroić w kostkę, cukinię pokroić w plasterki. Pomidory obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pomidory, podsmażyć. Dodać pozostałe warzywa, wymieszać, posypać posiekaną bazylią, przyprawić i smażyć około 10 minut. Do gotowych już warzyw dodać ugotowany makaron, wymieszać, chwilę razem podgrzewać. Posypać pokrojoną mozzarellą. Podgrzewać tak dlugo, aż mozzarella się stopi.