Składniki :

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 5 posiekanych w cienkie piórka cebul
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, kurkuma, curry, słodka, ostra i wędzona papryka, 1 laska cynamonu, szczypta zmielonych ziaren kozieradki, cukier puder do smaku
  • mąka
  • 2l bulionu drobiowego
  • sok z 1 cytryny
  • natka pietruszki do podania
  • 10 plasterków boczku posiekanych drobno i wysmażonych do podania
  • 1 małe chili

Wykonanie :

W garnku o podwójnym dnie rozgrzać oliwę, dodać masło i wrzucić posiekane cebule. Dodać wszystkie przyprawy, całe chili i smażyć całość cały czas mieszając. Gdy cebula się podsmaży podlać lekko bulionem, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 15 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć grzanie i smażyć aż odparuje cały płyn i cebula z przyprawami ponownie zacznie się smażyć. Dodać 2 łyżki mąki cały czas mieszając i rozprowadzając ją dokładnie po całej cebuli a następnie dolać resztę bulionu. Ponownie zmniejszyć grzanie i przykryć pokrywką i gotować zupę 40 minut. Doprawić solą, pieprzem a następnie rozmieszać sok z cytryny z łyżeczką cukru pudru, dolać do zupy część, zagotować, sprawdzić smak [dodać soku z cukrem pudrem wedle własnego gustu] i gdy zupa będzie już odpowiednio doprawiona do smaku dodać część posiekanej natki pietruszki, utarty ząbek czosnku i gotować 1 minutę. Zupę po rozlaniu do miseczek posypać świeżą natką i wcześniej przygotowanym chrupiącym boczkiem.