Składniki :

  • – 200 g świeżego szpinaku
  • – 4 jajka
  • – 2 łyżki mleka
  • – 2 łyżki mąki
  • – 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub świeżego przeciśniętego
  • – szczypta soli
  • – tłuszcz do smażenia

Wykonanie :

Szpinak posiekać w paski około 1 cm. Podsmażyć przez chwilę szpinak tak, by nie utracil żywego zielonego koloru i pozostal jędrny. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę -> dodać szczypte soli. Żółtka wymieszać z mlekiem, dodać mąkę. Do masy żółtkowej dodać szpinak, wymieszać, następnie delikatnie połączyć z ubitą pianą. Na rozgrzany tłuszcz nalać porcję ciasta, przykryć i smażyć na małym ogniu około 5 minut. Następnie delikatnie przewrócić i smażyć 3 minuty. Gotowy omlet pokroić jak pizzę -> w trójkąty. Do omletu można dodać równiez (do masy żółtkowej) inne składniki np. ser feta dla zaostrzenia smaku.