Składniki :
- 4 łyżki ostrej oliwy z chili
- 10 dużych pieczarek (lub więcej – w zależności od ilości planowanych porcji)
- szklanka białego wytrawnego wina
- pęczek natki pietruszki
- opakowanie mrożonych małży
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- czubata łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- mała biała cebulka
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- sos Alfredo do podania (szklanka śmietanki 30% podgrzewanej z połową szklanki parmezanu tak długo aż całość będzie rozpuszczona i gładka i doprawiona pieprzem)
Wykonanie :
Na oliwie z masłem podsmażyć czosnek z cebulą, dodać małże, przyprawy, sok cytrynowy, posiekaną pietruszkę i wino i całość dusić aż wino odparuje do połowy. Tak przygotowanymi małżami faszerować kapelusze pieczarek, na wierzchu układać tarty parmezan i całość zapiekać na rumiano. Tak upieczone pieczarki podawać polane gorącym sosem Alfredo.