Składniki :

  • 4 łyżki ostrej oliwy z chili
  • 10 dużych pieczarek (lub więcej – w zależności od ilości planowanych porcji)
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • opakowanie mrożonych małży
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • mała biała cebulka
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • sos Alfredo do podania (szklanka śmietanki 30% podgrzewanej z połową szklanki parmezanu tak długo aż całość będzie rozpuszczona i gładka i doprawiona pieprzem)

Wykonanie :

Na oliwie z masłem podsmażyć czosnek z cebulą, dodać małże, przyprawy, sok cytrynowy, posiekaną pietruszkę i wino i całość dusić aż wino odparuje do połowy. Tak przygotowanymi małżami faszerować kapelusze pieczarek, na wierzchu układać tarty parmezan i całość zapiekać na rumiano. Tak upieczone pieczarki podawać polane gorącym sosem Alfredo.