Składniki :
- 1kg pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona cebula
- 1 cukinia
- oliwa
- masło
- tarta bułka
- natka pietruszki
- mąka [do oprószania rąk by się masa nie kleiła]
- 2 jajka
- sól, pieprz, curry
- 1 łyżeczka drożdży w proszku lub proszek do pieczenia
Wykonanie :
Pieczarki utrzeć na tarce na grubych oczkach razem z marchewką i cukinią [cukinia wydrążona ale w skórce], cebulę i natkę drobno posiekać, następnie wszystkie składniki smażyć na oliwie z masłem tak długo, aż płyn z pieczarek i cukinii odparuje i warzywa zaczną się na nowo smażyć. Masę zdjąć z patelni i odcedzić z resztek wilgoci na sitku. Gdy warzywa będą odsączone i ostygną dodać bułkę tartą, jajka, przyprawy, drożdże [lub proszek do pieczenia] a następnie uformować dość płaskie burgery i odstawić na 2h. Grillować burgery 10 minut w wysokiej temperaturze.