Składniki :

  • 2 czerstwe bułki namoczone w wodzie lub mleku
  • 2 czerwone cebule usmażone z czosnkiem na rumiano (3 ząbki czosnku)
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka listków lubczyku
  • zielona i czerwona papryka
  • 2 cukinie
  • 0,7 kg mielonej cielęciny
  • 2 jajka
  • 4 duże ziemniaki
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie :

Odciśnięte bułki wymieszać dokładnie z usmażoną z czosnkiem cebulą, posiekanymi ziołami, paprykami pokrojonymi w drobną kostkę, cukiniami pokrojonymi w nieco grubszą kostkę niż papryki, mielonym mięsem, jajkami, przyprawami i wcześniej ugotowanymi w osolonej wodzie zagniecionymi na gładkie piure ziemniakami. Całość bardzo dokładnie wymieszać a następnie ułożyć we wcześniej wysmarowanej tłuszczem foremce (lub w sylikonowej formie albo zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia). Tak przygotowaną pieczeń piec w 180*C przez około godzinę pod przykryciem. Na wierzchu można ułożyć tarty ser i pod koniec pieczenia go zapiec pod grillem. Podawać na ciepło i zimno.