Składniki :
- – 1 kg cielęciny
- – 1/2 l ciemnego piwa
- – 4 dag słoniny
- – 2 łyżki masła
- – sól
- – 1/2 l rosołu cielęcego
- – listek laurowy (2 szt.)
- – 2 goździki
- – łyżka mąki
- – szklanka śmietany kremówki
- – świeżo starta gałka muszkatołowa
- – pieprz
Wykonanie :
Cielęcinę naszpikować paseczkami słoniny. Rozgrzać masło, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, posolić. Dolać piwo, rosół cielęcy, dodać wszystkie przyprawy, przykryć i dusić około 90 minut. Wyjąć cielęcinę i odstawić w ciepłe miejsce. Z pozostałego sosu wyjąć przyprawy, dodać mąkę (zagęścić). Do sosu dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku. Mięso pokroić na plastry. Podawać z sosem i np. kopytkami.