Składniki :

  • – 1 kg cielęciny
  • – 1/2 l ciemnego piwa
  • – 4 dag słoniny
  • – 2 łyżki masła
  • – sól
  • – 1/2 l rosołu cielęcego
  • – listek laurowy (2 szt.)
  • – 2 goździki
  • – łyżka mąki
  • – szklanka śmietany kremówki
  • – świeżo starta gałka muszkatołowa
  • – pieprz

Wykonanie :

Cielęcinę naszpikować paseczkami słoniny. Rozgrzać masło, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, posolić. Dolać piwo, rosół cielęcy, dodać wszystkie przyprawy, przykryć i dusić około 90 minut. Wyjąć cielęcinę i odstawić w ciepłe miejsce. Z pozostałego sosu wyjąć przyprawy, dodać mąkę (zagęścić). Do sosu dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku. Mięso pokroić na plastry. Podawać z sosem i np. kopytkami.