Składniki :

  • – 2 kg cielęciny (górka, udziec)
  • – 2 cytryny
  • – po 2 łyżki masła i smalcu
  • – szklanka białego wytrawnego wina
  • – 1/2 szklanki bułki tartej
  • – pęczek posiekanej natki pietruszki
  • – pieprz i sól

Wykonanie :

Z cytryny otrzeć skórkę (tylko żółtą warstwę) i wycisnąć sok. Mięso na chwilę włożyć do wrzątku, wyciągnąć, osączyć i natrzeć sokiem cytrynowym i skórką. Owinąć folią i wstawić na 1h do lodówki. Następnie natrzeć solą, przełożyć do brytfanny porządnie nasmarowanej smalcem i piec do 50 minut w 180*, od czasu do czasu obficie skrapiać winem i polewać sosem z dna naczynia. Bułkę (3 łyżki odsypać) lekko zrumienić, wystudzić, wymieszać z sokiem wyciśniętym z drugiej cytryny, łyżką wina, natką, przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć, ponacinać co 2 cm., w nacięcia włożyć farsz z bułki, po czym znów włożyć do formy, posypać pozostałą suchą bułką tartą, polać sosem z dna naczynia i piec jeszcze 25 minut. Podawać z ryżem na sypko.