Składniki :
- – 1,5 – 2 kg cielęciny z udźca
- – 8 ząbków czosnku
- – łyżka ostrej musztardy
- – szklanka białego wytrawnego wina
- – 5 dag masła
- – łyżeczka pieprzu i sól
Wykonanie :
Czosnek zmiażdżyć i wymieszać z musztardą, pieprzem i solą. Mięso zanurzyć na minutę we wrzątku, osuszyć, natrzeć czosnkową pastą, owinąć filią i wstawić na kilka godzin (lub na noc) do lodówki. Do brytfanny nasmarowanej masłem włożyć mięso, obłożyć plasterkami pozostałego masła, wlać połowę szklanki wina, przykryć i wstawić do piekarnika do 180* na około 75 minut, czesto skrapiając winem i polewając sosem z dna. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do odpoczęcia na 15 minut, po czym pokroić w zgrabne plastry. Podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.