Składniki :

  • jajka ugotowane na twardo (ilość z godna z ilością planowanej wielkości foremki-u mnie 5 jajek)
  • bułka tarta dla zwięzłości
  • 1 jajko dla zwięzłości
  • kasza manna dla gęstości (im więcej kaszy manny tym sztywniejszy i zwarty klops-u mnie ”garść”)
  • 2 duże cebule
  • 7 sporych pieczarek
  • strąk papryczki chili
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • przyprawy : sól,pieprz,czubryca czerwona,trochę kminku i kolendry dla lekkiego aromatu 

Wykonanie :

Cebulę posiekać drobno i razem z posiekanymi dowolnie pieczarkami mocno usmażyć z odrobiną soli. Dodać posiekane w kosteczkę papryki i razem poddusić kilka minut. Mięso wyrobić z kaszą manną,bułką tartą,przyprawami i jajkiem. Mięso zmieszać z farszem paprykowo-pieczarkowo-cebulowym i ułożyć jego połowę w foremce. Środek wyłożyć całymi ugotowanymi na twardo jajkami po długości i zakleić wierzch pozostałą połową mięsa. Całość dobrze pouciskać by farsz dokładnie się połączył ze spodnią częścią mięsa i dokładnie i ciasno obkleił jajka. Zapiekać w piekarniku w 180°C przez 40 minut.