Składniki :

Sałatka :

  • pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
  • 1 sałata rzymska porwana na małe kawałki
  • 1 zielony ogórek pokrojony w kostkę
  • 3 posiekane dymki razem ze szczypiorkiem
  • 1 czerwona cebulka posiekana w piórka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • mały jogurt naturalny
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Klops :

  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,3 kg mielonego mięsa z indyka
  • 0,3 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • posiekany drobno por – biała i zielona część
  • 1 biała posiekana drobno cebula
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 jajka na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 4 łyżki kaszy manny
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, chili w płatkach, słodka, wędzona i ostra papryka

Wykonanie :

Składniki sałatki połączyć ze sobą, przyprawić i odstawić do lodówki.
Mięso połączyć ze sobą w dużej misce, dodać przyprawy, surowe jajko, kaszę mannę, usmażone i drobno posiekane pieczarki na maśle z cebulą, porem i czosnkiem, całość dokładnie wyrobić, ułożyć w sylikonowej formie, zrobić wgłębienie, ułożyć po długości formy jajka na twardo i wierzch zakryć pozostałym mięsem. Mięso dobrze docisnąć by całość było zwarte bez luk powietrznych i upiec na rumiano w 180*C przez 30-40 minut. Klops po upieczeniu odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie wyjąć z formy, delikatnie pokroić i serwować jeszcze letnie plasterki pieczeni z sałatką.