Składniki :
Sałatka :
- pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
- 1 sałata rzymska porwana na małe kawałki
- 1 zielony ogórek pokrojony w kostkę
- 3 posiekane dymki razem ze szczypiorkiem
- 1 czerwona cebulka posiekana w piórka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- mały jogurt naturalny
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz
Klops :
- 0,5 kg pieczarek
- 0,3 kg mielonego mięsa z indyka
- 0,3 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- posiekany drobno por – biała i zielona część
- 1 biała posiekana drobno cebula
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty
- 1 łyżka majeranku
- 4 jajka na twardo
- 1 jajko surowe
- 4 łyżki kaszy manny
- łyżka masła
- sól, pieprz, chili w płatkach, słodka, wędzona i ostra papryka
Wykonanie :
Składniki sałatki połączyć ze sobą, przyprawić i odstawić do lodówki.
Mięso połączyć ze sobą w dużej misce, dodać przyprawy, surowe jajko, kaszę mannę, usmażone i drobno posiekane pieczarki na maśle z cebulą, porem i czosnkiem, całość dokładnie wyrobić, ułożyć w sylikonowej formie, zrobić wgłębienie, ułożyć po długości formy jajka na twardo i wierzch zakryć pozostałym mięsem. Mięso dobrze docisnąć by całość było zwarte bez luk powietrznych i upiec na rumiano w 180*C przez 30-40 minut. Klops po upieczeniu odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie wyjąć z formy, delikatnie pokroić i serwować jeszcze letnie plasterki pieczeni z sałatką.