Składniki :
- – 80 dag karkówki wieprzowej
- – 2 marchewki
- – 1 pietruszka
- – 2 liście laurowe
- – 2 ziela angielskie
- – łyżka masła
- – 1 cebula
- – trochę mąki do obsypania
- – trochę rosołu (lub woda)
- – 1 łyżka pasty pomidorowej
- – sól, pieprz, ostra papryka, majeranek
- – czerwone wino (półwytrawne lub półsłodkie)
Wykonanie :
Mięso zbić bardzo mocno tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem i po odstawieniu na godzinę włożyć do garnka razem z warzywami i przyprawami i masłem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Obsypać lekko mąką, podlać rosołem i jeszcze chwilę dusić. Dodać pastę pomidorową, wlać 130 ml wina, posypać majerankiem i dalej dusić. Po 15 minutach wyjąć pieczeń, pokroić w plastry. Sos przecedzić by był czysty i podać osobno. Ewentualnie przeprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.