Składniki :

  • – 80 dag karkówki wieprzowej
  • – 2 marchewki
  • – 1 pietruszka
  • – 2 liście laurowe
  • – 2 ziela angielskie
  • – łyżka masła
  • – 1 cebula
  • – trochę mąki do obsypania
  • – trochę rosołu (lub woda)
  • – 1 łyżka pasty pomidorowej
  • – sól, pieprz, ostra papryka, majeranek
  • – czerwone wino (półwytrawne lub półsłodkie)

Wykonanie :

Mięso zbić bardzo mocno tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem i po odstawieniu na godzinę włożyć do garnka razem z warzywami i przyprawami i masłem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Obsypać lekko mąką, podlać rosołem i jeszcze chwilę dusić. Dodać pastę pomidorową, wlać 130 ml wina, posypać majerankiem i dalej dusić. Po 15 minutach wyjąć pieczeń, pokroić w plastry. Sos przecedzić by był czysty i podać osobno. Ewentualnie przeprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.