Składniki :
- – 2 łyżki masła
- – 2 łyżeczki dowolnej ulubionej musztardy
- – 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół (najlepiej kilka pomieszanych)
- – 1 1/4 kg wieprzowiny na pieczeń
- – 1,5 łyżki oliwy
- – kilka małych marchewek pokrojonych w zapałki
- – 1 łyżka masla (oddzielnie)
- – 2 łyżeczki dobrego miodu
- – 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (może być świeży)
- Sos :
- – 1 łyżka mąki
- – 1,5 szklanki bulionu wołowego
Wykonanie :
Wymieszać 2 łyżki masła z musztardą i ziołami, posmarować pieczeń. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i szybko obsmażyć mięso, aż nabierze jasnozłotego koloru. Zdjąć z patelni mięso a sok po nim pozostawić bo zostanie z niego zrobiony sos. Zawinąć mięso w folię aluminiową i położyć na kratce do pieczenia w piekarniku umieszczoną nad blachą do pieczenia. Piec w temperaturze 180*C przez 90 minut. W tym czasie na czystej patelni na małym ogniu rozgrzać resztę oliwy, masło, miód i imbir. Przez 10 minut smażyć marchew. Pokroić mięso na plastry i podawać ze smażoną marchwią. Do sosu z mięsa pozostawionego na patelni dodać mąkę i gotować na małym ogniu. Dodać bulion wołowy i mieszać sos, aż zgęstnieje. Przyprawić do smaku. Podawać mięso z marchwią polane sosem.