Składniki :
- 1kg mięsa mielonego wieprzowego [najlepiej kupić różne mięsa wieprzowe i osobiście zmielić – gwarancja wyśmienitego smaku i jakości]
- suszone grzyby [ilość wedle uznania ale nie mniej niż pełny kubek]
- 3 jajka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka [namoczona]
- majeranek, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do wieprzowiny
- bułka tarta
- masło
- natka pietruszki
Wykonanie :
Mięso po zmieleniu należy bardzo solidnie przyprawić do smaku wszystkimi przyprawami.
Natkę posiekać i dodać do mięsa razem z odciśniętą bułką, jajkami, posiekaną cebulą i czosnkiem, które uprzednio zostały usmażone na maśle oraz z namoczonymi i posiekanymi grzybami.
Masę dokładnie wyrobić i umieścić w foremce, która wcześniej została wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą.
Piec w piekarniku w 200C* 45 minut sprawdzając drewnianym patyczkiem do szaszłyków [przykładowo] czy mięso jest już przepieczone w środku.
Pieczeń można również upiec w kąpieli wodnej.