Składniki :

  • – 1 kg wołowiny bez kości
  • – garść suszonych grzybków lub świeżych prawdziwków, maślaków czy podgrzybków
  • – 200 g pomidorów
  • – 100 g słoniny
  • – 5 ząbków czosnku
  • – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • – 1/2 szklanki bulionu [cielęcy]
  • – liść laurowy
  • – 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • – łyżka mąki
  • – łyżka masła
  • – łyżka oliwy
  • – 2 łyżki smalcu
  • – posiekana natka pietruszki
  • – sól

Wykonanie :

Mięso mocno wygnieść rękoma, ponakłówać w kulku miejscach, naszpikować paskami słoniny, oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu . Przełożyć mięso do rądla, a na smalcu zrumienić obraną, pokrojoną cebulę i ząbek czosnku, po czym dodać obrane ze skórki pomidory, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie . Wlać bulion i dusić pod przykryciem 15 minut . Przetrzeć przez sito, połączyć z solą i winem, zalać mięso i dusić na małym ogniu 1,5 godziny . Grzyby namoczyć w cieplej wodzie przez 30 minut . Osuszyć, skropić oliwą, posypać drobno posiekanym pozostałym czosnkiem i natką pietruszki . Wrzucić na stopione masło i smażyć na małym ogniu 15 minut . Jeżeli grzyby są świeże – pokroić je w plastry i przyrządzić jak w przypadku suszonych . Miękkie mięso pokroić w plastry, ułożyćna półmisku, obłożyć grzybami i polać powstałym sosem .