Składniki :
- – 1 kg wołowiny bez kości
- – garść suszonych grzybków lub świeżych prawdziwków, maślaków czy podgrzybków
- – 200 g pomidorów
- – 100 g słoniny
- – 5 ząbków czosnku
- – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- – 1/2 szklanki bulionu [cielęcy]
- – liść laurowy
- – 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- – łyżka mąki
- – łyżka masła
- – łyżka oliwy
- – 2 łyżki smalcu
- – posiekana natka pietruszki
- – sól
Wykonanie :
Mięso mocno wygnieść rękoma, ponakłówać w kulku miejscach, naszpikować paskami słoniny, oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu . Przełożyć mięso do rądla, a na smalcu zrumienić obraną, pokrojoną cebulę i ząbek czosnku, po czym dodać obrane ze skórki pomidory, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie . Wlać bulion i dusić pod przykryciem 15 minut . Przetrzeć przez sito, połączyć z solą i winem, zalać mięso i dusić na małym ogniu 1,5 godziny . Grzyby namoczyć w cieplej wodzie przez 30 minut . Osuszyć, skropić oliwą, posypać drobno posiekanym pozostałym czosnkiem i natką pietruszki . Wrzucić na stopione masło i smażyć na małym ogniu 15 minut . Jeżeli grzyby są świeże – pokroić je w plastry i przyrządzić jak w przypadku suszonych . Miękkie mięso pokroić w plastry, ułożyćna półmisku, obłożyć grzybami i polać powstałym sosem .