Składniki :

  • 0,7 kg chudego surowego boczku
  • 0,4 kg mielonej chudej wołowiny
  • 0,2 kg mielonej szynki wieprzowej
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka rosołu drobiowego
  • mała kajzerka
  • sól, pieprz, odrobina jarzynki
  • biała część pora
  • 1 mała biała cebula
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć drobno posiekanego pora z cebulą i czosnkiem, podlać rosołem, dodać posiekaną natkę i pokruszoną kajzerkę i odstawić by kajzerka naciągnęła cały płyn. Boczek zmielić, dodać do niego pozostałe zmielone mięsa, przyprawy i dokładnie wymieszać. Kajzerkę z resztą usmażonych dodatków bardzo dokładnie zagnieść w dłoniach i wmieszać w ten sam sposób w mięsa. Gdy cała masa będzie bardzo dobrze wyrobiona należy ją przełożyć do keksówki – najlepiej sylikonowej i piec całość 1,5h szczelnie zawinięte. Podawać na ciepło z sosami pieczeniowymi i piure z ziemniaków lub na zimno z sałatkami.