Składniki :

  • 2 średnie marchewki ugotowane do miękkości w rosole drobiowym
  • 2 średnie pietruszki ugotowane razem z marchewkami
  • 1 duży por – biała i zielona część ugotowana razem z pozostałymi warzywami
  • 3 ząbki czosnku ugotowane w rosole z warzywami
  • 1 cebula
  • 0,7 kg mielonego chudego mieszanego mięsa (rodzaj i proporcje wedle uznania – im większa różnorodność tym smaczniejsza pieczeń – w moim przypadku po równo mielona wołowina, indyk i szynka wieprzowa)
  • natka pietruszki drobno posiekana
  • gałązka lubczyku drobno posiekana
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego

Wykonanie :

Ugotowane warzywa zmiksować na gładko i dokładnie wymieszać z mielonym mięsem, jajkami, przyprawami, posiekana zieleniną, posiekaną cebulą wcześniej podsmażoną na odrobinie oleju i wylać całość do formy keksówki (najlepiej sylikonowej) i piec w 180*C przez godzinę grzanie góra/dół i termoobieg. Pieczeń zakryć i odkryć dopiero w połowie pieczenia i pilnować by wierzch się zbytnio nie zapiekł.