Składniki :
- 2 średnie marchewki ugotowane do miękkości w rosole drobiowym
- 2 średnie pietruszki ugotowane razem z marchewkami
- 1 duży por – biała i zielona część ugotowana razem z pozostałymi warzywami
- 3 ząbki czosnku ugotowane w rosole z warzywami
- 1 cebula
- 0,7 kg mielonego chudego mieszanego mięsa (rodzaj i proporcje wedle uznania – im większa różnorodność tym smaczniejsza pieczeń – w moim przypadku po równo mielona wołowina, indyk i szynka wieprzowa)
- natka pietruszki drobno posiekana
- gałązka lubczyku drobno posiekana
- 2 jajka
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
Wykonanie :
Ugotowane warzywa zmiksować na gładko i dokładnie wymieszać z mielonym mięsem, jajkami, przyprawami, posiekana zieleniną, posiekaną cebulą wcześniej podsmażoną na odrobinie oleju i wylać całość do formy keksówki (najlepiej sylikonowej) i piec w 180*C przez godzinę grzanie góra/dół i termoobieg. Pieczeń zakryć i odkryć dopiero w połowie pieczenia i pilnować by wierzch się zbytnio nie zapiekł.