• 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 2 cebule posiekane drobno i wysmażone na rumiano na maśle
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej, sól, pieprz, oregano, majeranek, tymianek, 1 posiekane świeże chili, 2 łyżki sosu wooster, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 główka czosnku przeciśniętego
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 10 plasterków wędzonego boczku wysmażonego i posiekanego drobno + tłuszcz z wysmażenia
  • w razie konieczności wypełniacz w postaci bułki tartej – opcjonalnie
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • pół pęczka świeżego lubczyku posiekanego drobno

Na początku należy przygotować dodatki do pieczeni podgrzewając pomidory na patelni i dodając do nich rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Gdy pomidory się zagęszczą dodać wszystkie przyprawy i zioła, musztardę, wcześniej usmażoną cebulę, czosnek, sos wooster, sok z cytryny, ocet, chili, przygotowany wcześniej boczek i tłuszcz z jego wysmażania i po dokładnym wymieszaniu odstawić do przestygnięcia. Gdy masa będzie chłodna dodać jajka, mięso, parmezan i dokładnie wymieszać. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka należy ją zagęścić bułką tartą. Przygotowaną masę przełożyć do klasycznej keksówki lub do szerokiej blachy i rozsmarować na dość płasko. Piec całość na rumiano w 180*C. Podawać pieczeń na ciepło z sałatkami i ziemniakami.