Składniki :
Na pieczeń :
- 0,5 kg mielonej chudej wieprzowiny
- ulubiony mix warzyw mrożonych [u mnie z brukselką, fasolką i brokułem]
- mały kawałek pora
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, curry, przyprawa do wieprzowiny, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu ostrygowego
- olej do smażenia
- łyżeczka masła
- 0,5 kg pieczarek
Na frytki :
- 2 duże selery korzeniowe
- sól, pieprz, papryka wędzona
- łyżka oleju
Wykonanie :
Selery pokroić w paski jak na klasyczne frytki, przyprawić i wymieszać dokładnie z olejem. Rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Pora, cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju z masłem. Dodać warzywa mrożone i smażyć całość aż zaczną się lekko podpiekać. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć całość razem aż puszczą sok a następnie smażyć aż zostanie odparowany. Odstawić na bok do przestygnięcia. Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i sosami a następnie wymieszać je bardzo dokładnie z przestudzonymi warzywami i pieczarkami. Włożyć do foremki żaroodpornej lub małej blaszki do pieczenia, ucisnąć na płasko i zakryć kawałkiem papieru do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 190*C piekarnika z grzaniem góra-dół razem z frytkami selerowymi i piec 20 minut a następnie zdjąć z mięsa papier i włączyć dodatkowo termoobieg. Piec kontrolując co jakiś czas aż frytki selerowe będą rumiane a na mięsie z warzywami zrobi się rumiana skorupka.