Składniki :

  • 0,5 kg karkówki
  • sól, pieprz, rozmaryn, kolendra, oregano, chili, przyprawa do wieprzowiny, przyprawa do ziemniaków
  • kilka dużych ziemniaków
  • oliwa
  • 2 czerwone cebule

Wykonanie :

Mięso pokroić w grube plastry i natrzeć przyprawami : solą, pieprzem, p. do wieprzowiny, ziołami i mieloną kolendrą.
Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Ziemniaki obrać i każdego przekroić na pół.
Ponacinać każdego ziemniaka do samego dołu w wachlarzyki [szybciej się w ten sposób upieką nawet największe sztuki], posypać przyprawami : solą, pieprzem, chili i p. do ziemniaków i polać oliwą.
W naczyniu żaroodpornym na spodzie ułożyć ziemniaki, na nich plastry karkówki a wierzch posypać cebulą pokrojoną w cieniutkie piórka.
Przykryć naczynie i piec w 180*C z grzaniem góra-dół+termoobiegiem przez minimum godzinę.
Co jakiś czas kontrolować miękkość mięsa i ziemniaków.
W razie potrzeby można podlać winem lub wodą.