Składniki :

  • -> filety z piersi indyka
  • -> 2 czerwone cebule
  • -> masło
  • -> bulion drobiowy – około 1 szklanki
  • -> oliwa z oliwek
  • -> duży kubek czerwonego wytrawnego wina
  • -> tymianek
  • -> sól,pieprz,przyprawa do kurczaka

Wykonanie :

Filet porządnie przyprawić i piec pod przykryciem w 180*C 30 minut na wcześniej roztopionej oliwie z masłem. Zdjąć przykrycie i piec jeszcze 15 minut by pierś się zarumieniła. Mięso wyjąć,posypać tymiankiem. Cebulę drobno posiekać i smażyć na maśle 5 minut. Zalać bulionem i dusić 15 minut. Wywar przecedzić przez sitko,dodać łyżkę masła i troszkę sosu z pieczenia piersi. Dolać wino i gotować na małym ogniu aż trochę odparuje. Sos posmakować,doprawić i w razie potrzeby zagęścić. Mięso pokroić w plastry i podawać polane sosem.