Składniki :
- 5 pomidorów pokrojonych w grube plasterki
- 3 czerwone papryki pokrojone w grube plastry
- 2 zielone papryki pokrojone w grube plastry
- 4 ząbki czosnku
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- oliwa
- sól, pieprz
- czarne oliwki
- 1 mała czerwona cebula
- ocet winny
- oregano, bazylia
Wykonanie :
Na papierze do pieczenia rozłożyć pomidory i papryki, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, polać oliwą i piec 20 minut w 180 stopniach. Zmiksować gładki sos z oliwy, czosnku, przypraw i octu. Upieczone warzywa zdjąć razem ze wszystkimi sokami jakie podczas pieczenia się wytrąciły, włożyć do salaterki, dodać odsączonego tuńczyka, zalać sosem i wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie można doprawić przyprawami i dokwaśnić cytryną jeśli jest to potrzebne. Na koniec posypać czarnymi oliwkami i posiekaną w piórka czerwoną cebulą.