Składniki :

  • 5 pomidorów pokrojonych w grube plasterki
  • 3 czerwone papryki pokrojone w grube plastry
  • 2 zielone papryki pokrojone w grube plastry
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • czarne oliwki
  • 1 mała czerwona cebula
  • ocet winny
  • oregano, bazylia

Wykonanie :

Na papierze do pieczenia rozłożyć pomidory i papryki, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, polać oliwą i piec 20 minut w 180 stopniach. Zmiksować gładki sos z oliwy, czosnku, przypraw i octu. Upieczone warzywa zdjąć razem ze wszystkimi sokami jakie podczas pieczenia się wytrąciły, włożyć do salaterki, dodać odsączonego tuńczyka, zalać sosem i wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie można doprawić przyprawami i dokwaśnić cytryną jeśli jest to potrzebne. Na koniec posypać czarnymi oliwkami i posiekaną w piórka czerwoną cebulą.