Składniki :
- 0,7 kg szynki wieprzowej pokrojonej w plastry – rozbite podobnie jak schabowe i przyprawione solą, pieprzem, majerankiem i pikantną przyprawą turecką, chili w płatkach oraz natarte przeciśniętym czosnkiem [kilkoma ząbkami] i odstawione na 4h do marynowania
- łyżka masła
- łyżka oliwy
Sos :
- 1 łyżka masła
- 3 pokrojone drobno cebule
- 3 szklanki rosołu drobiowego
- liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz
- 0,5 kg małych pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- mąka do zagęszczenia sosu
- puszka rozdrobnionych pomidorów
Wykonanie :
Najpierw należy przygotować mięso i odstawić je do marynowania a następnie należy przygotować sos : na maśle wysmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Następnie dodać puszkę pomidorów i smażyć razem kilka minut często mieszając. Dodać przyprawy, posiekaną natkę, rosół i gotować sos 20 minut na wolnym ogniu. Sprawdzić smak, doprawić jeszcze do smaku i lekko zagęścić mąką. Mięso obsmażyć na oliwie z masłem na rumiano a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać przygotowanym sosem. Piec całość w 180*C grzanie góra-dół aż mięso będzie kruche. Podawać z ziemniakami z rękawa.