Składniki :

  • 0,7 kg szynki wieprzowej pokrojonej w plastry – rozbite podobnie jak schabowe i przyprawione solą, pieprzem, majerankiem i pikantną przyprawą turecką, chili w płatkach oraz natarte przeciśniętym czosnkiem [kilkoma ząbkami] i odstawione na 4h do marynowania
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy

Sos :

  • 1 łyżka masła
  • 3 pokrojone drobno cebule
  • 3 szklanki rosołu drobiowego
  • liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • puszka rozdrobnionych pomidorów

Wykonanie :

Najpierw należy przygotować mięso i odstawić je do marynowania a następnie należy przygotować sos : na maśle wysmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Następnie dodać puszkę pomidorów i smażyć razem kilka minut często mieszając. Dodać przyprawy, posiekaną natkę, rosół i gotować sos 20 minut na wolnym ogniu. Sprawdzić smak, doprawić jeszcze do smaku i lekko zagęścić mąką. Mięso obsmażyć na oliwie z masłem na rumiano a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać przygotowanym sosem. Piec całość w 180*C grzanie góra-dół aż mięso będzie kruche. Podawać z ziemniakami z rękawa.