Składniki :

  • 2 duże filety z ulubionej morskiej ryby
  • 1 czerwona papryka
  • szczypiorek
  • sos sojowy jasny [2 łyżki lub więcej – zależy jak słone filety chcemy uzyskać], posiekane chili
  • koperek
  • sok z połowy cytryny
  • jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor malinowy
  • ryż
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • masło

Wykonanie :

Filety natrzeć przeciśniętym czosnkiem, sokiem cytrynowym, posiekanymi ziołami, sosem sojowym, chili i marynować 6h.
Ryż ugotować klasycznie ale zamiast soli dać do gotowania kostki rosołowe.
Ryby ułożyć w płaskich naczyniach żaroodpornych i posypać posiekaną w kosteczkę papryką, pomidorem i plasterkami masła.
Zapiekać w 170*C przez 20 minut [lub dłużej – tak, by ryba nie była ani surowa ani sucha]
Wyjąć ryby delikatnie a pozostały w naczyniu sos wymieszać z jogurtem.
Podawać z ryżem polane sosem.