Składniki :
- 2 duże filety z ulubionej morskiej ryby
- 1 czerwona papryka
- szczypiorek
- sos sojowy jasny [2 łyżki lub więcej – zależy jak słone filety chcemy uzyskać], posiekane chili
- koperek
- sok z połowy cytryny
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor malinowy
- ryż
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- masło
Wykonanie :
Filety natrzeć przeciśniętym czosnkiem, sokiem cytrynowym, posiekanymi ziołami, sosem sojowym, chili i marynować 6h.
Ryż ugotować klasycznie ale zamiast soli dać do gotowania kostki rosołowe.
Ryby ułożyć w płaskich naczyniach żaroodpornych i posypać posiekaną w kosteczkę papryką, pomidorem i plasterkami masła.
Zapiekać w 170*C przez 20 minut [lub dłużej – tak, by ryba nie była ani surowa ani sucha]
Wyjąć ryby delikatnie a pozostały w naczyniu sos wymieszać z jogurtem.
Podawać z ryżem polane sosem.