• 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 3 jajka
  • bułka tarta [ilość wedle uznania – tak, by zagęścić masę]
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu wooster, szczypta mielonej gałki muszkatołowej i ziela angielskiego, pół łyżeczki mielonych płatków chili, pół łyżeczki cukru
  • szklanka śmietanki 30%
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 3 łyżki masła
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu wooster
  • pół łyżeczki musztardy ostrej
  • natka pietruszki do podania
  • 10 cienkich plasterków boczku pokrojonych na malutkie kawałeczki i wysmażonych na rumiano [tłuszcz ze smażenia zachowujemy]

W pierwszej kolejności należy przygotować klopsiki mieszając wszystkie składniki a następnie uformować małe kuleczki i piec w piekarniku w 180*C przez 20 minut obracając je w połowie pieczenia. W tym czasie należy przygotować sos zasmażając na brązowo mąkę na dwóch łyżkach masła. Oddzielnie wysmażyć na łyżce masła cebulę a następnie dodać ją do zasmażonej mąki, dolać bulion, śmietankę, dodać wysmażony boczek, posiekaną natkę, musztardę, przyprawy i sosy i gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 20 minut. Następnie sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku, rozrzedzić rosołem w razie gdyby wyszedł zbyt gęsty a następnie do gotowego sosu dodać upieczone klopsiki. Dusić całość razem 10 minut na małym ogniu. Podawać z piure ziemniaczanym i marchewką z groszkiem.