Składniki :

  • – 500 g filetów ulubionej ryby
  • – 1 czerstwa bułka
  • – 125 ml mleka
  • – 2 drobno poszatkowane cebule
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 1 jajko
  • – 100 g tartej bułki
  • – suszony tymianek
  • – olej, sól i pieprz

Wykonanie :

Rybę, namoczoną w mleku i odsączoną bułkę oraz podsmażoną na tłuszczu cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (lub wkładamy do malaksera) . Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek i przyprawy . Wyrabiamy na jednolitą masę . Jeżeli masa jest zbyt luźna, można dosypać kaszy manny . Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce . Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto – brązowy kolor .