Składniki :
- 4 udka z kurczaka lub 8 pałek za kurczaka przyprawionych solą, pieprzem, paprykami i mocno usmażonych lub upieczonych na rumiano
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 4 pory [tylko białe części]
- główka czosnku
- łyżka masła
- łyżka oliwy chili
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki czarnych oliwek z pestką [najlepiej suszonych tureckich]
- 3 łyżki mascarpone
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- 4 szklanki rosołu drobiowego
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 duże pietruszki
Wykonanie :
Na maśle z oliwą podsmażyć czosnek z posiekaną cebulą, pietruszką, porami a następnie zalać rosołem i winem i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksować na gładki krem i dodać posiekaną zieleninę. Sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny, dodać mascarpone, oliwki i pogotować 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Ponownie sprawdzić smak, w razie konieczności jeszcze doprawić i dodać wcześniej przygotowane mięso. Dusić razem w sosie 10 minut pod przykryciem aż mięso odda smak do sosu i podawać z ziemniakami lub długoziarnistym ryżem.