• 4 udka z kurczaka lub 8 pałek za kurczaka przyprawionych solą, pieprzem, paprykami i mocno usmażonych lub upieczonych na rumiano
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 4 pory [tylko białe części]
  • główka czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy chili
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki czarnych oliwek z pestką [najlepiej suszonych tureckich]
  • 3 łyżki mascarpone
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 duże pietruszki

Na maśle z oliwą podsmażyć czosnek z posiekaną cebulą, pietruszką, porami a następnie zalać rosołem i winem i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksować na gładki krem i dodać posiekaną zieleninę. Sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny, dodać mascarpone, oliwki i pogotować 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Ponownie sprawdzić smak, w razie konieczności jeszcze doprawić i dodać wcześniej przygotowane mięso. Dusić razem w sosie 10 minut pod przykryciem aż mięso odda smak do sosu i podawać z ziemniakami lub długoziarnistym ryżem.