- – pałki lub całe udka kurczaka (tyle ile ma być porcji)
- – 2 czerwone cebule
- – czerwona ostra i słodka papryka,curry,przyprawa do kurczaka,2 kostki rosołowe mięsne,3 suszone grzybki dla aromatu wcześniej namoczone w gorącej wodzie,przyprawa do wołowiny,przyprawa do gyrosa,sól,pieprz
- – ziemniaki
- – oliwa z oliwek
Wykonanie :
Pałki dokładnie smarujemy oliwą i przyprawiamy wszystkimi przyprawami,odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie obsmażamy na bardzo ostrym ogniu ze wszystkich stron na rumiano,podlewamy wodą i dusimy. Oddzielnie smażymy drobno posiekaną cebulę,dodajemy wodę z moczenia grzybków i grzybki,kostki mięsne,i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20 minut. Gdy sos będzie gotowy dolewamy go do duszącego się mięsa i razem dusimy jeszcze 20 minut. (mięso musi być mięciusieńkie i odchodzić od kości). Gdy całość będzie dobra, sos zagęszczamy mąką do odpowiedniej,ulubionej gęstości. Sos smakujemy i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Ziemniaki gotujemy, dodajemy po równo masła i śmietany i ubijamy na gładkie i puszyste piure ziemniaczane. Podajemy ziemniaki gałkownicą do lodów.