Składniki :
- 4 duże ugotowane w osolonej wodzie bataty [po batacie na osobę]
- 1 serek – twarożek
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku – przeciśnięty lub utarty na tarce
- 1 mała posiekana drobno cebulka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia – wszystkie zioła po szczypcie uważając, by nie przesadzić z ilością
- 8 pałek z kurczaka [na 4 osoby]
- przyprawy do mięsa : sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, słodka i wędzona, curry, przyprawa do kurczaka, basturma ormiańska, przyprawa turecka do mięsa albo do klopsików
Wykonanie :
Mięso przyprawić wymienionymi przyprawami do mięsa i upiec na mocno rumiano w piekarniku lub w airfryerze. Serek wymieszać z jogurtem, ziołami i przyprawami, dodać czosnek i cebulę a następnie dokładnie wymieszać. Bataty po ugotowaniu obrać ze skórki. Podawać wszystko razem gorące.