Składniki :

  • 4 duże ugotowane w osolonej wodzie bataty [po batacie na osobę]
  • 1 serek – twarożek
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku – przeciśnięty lub utarty na tarce
  • 1 mała posiekana drobno cebulka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia – wszystkie zioła po szczypcie uważając, by nie przesadzić z ilością
  • 8 pałek z kurczaka [na 4 osoby]
  • przyprawy do mięsa : sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, słodka i wędzona, curry, przyprawa do kurczaka, basturma ormiańska, przyprawa turecka do mięsa albo do klopsików

Wykonanie :

Mięso przyprawić wymienionymi przyprawami do mięsa i upiec na mocno rumiano w piekarniku lub w airfryerze. Serek wymieszać z jogurtem, ziołami i przyprawami, dodać czosnek i cebulę a następnie dokładnie wymieszać. Bataty po ugotowaniu obrać ze skórki. Podawać wszystko razem gorące.